Despre sindromul metabolic …

Cunoscut si sub denumirea de Sindromul X sau Sindromul rezistentei la insulina, sindromul metabolic este o asociere de factori de risc, care, netratat, conduce la boli grave, boli care ocupa primul loc in cauzele de deces la nivel mondial: diabetul zaharat tip II si bolile cardiovasculare. Primul semnal de alarma trebuie orientat spre stilul nostru de viata si obiceiurile alimentare.

Sindromul metabolic poate fi diagnosticat verificand daca:

– circumferinta taliei – masurata la nivelul ombilicului – este mai mare de 94 cm in cazul barbatilor si 80 de cm in cazul femeilor, (valori acceptate la nivel european).
– concentratia in sange a HDL-Colesterol (asa numitul ”colesterol bun”) are valori mai mici de 40 mg/dl in cazul barbatilor si mai mici de 50 mg/dl in cazul femeilor.
– nivelul trigliceridelor serice este mai mare de 150 mg/dl.
– glicemia mai mare de 100 mg/dl.
– tensiunea arteriala este mai mare de 130/85 mmHg.

Pe langa obezitate, in cadrul Sindromului metabolic netratat se pot dezvolta o serie de boli periculoase cu complicatii grave:

• Diabet zaharat tip II – cresterea nivelului de glucoza in sange, afectiune care are la randul sau o serie de complicatii: accidente vasculare (leziuni le nivelul creierului care, in functie de localizarea lor, creeaza diferite disfunctii: hemipareze, adica paralizia unui hemicorp, tulburari de vedere, tulburari de vorbire, etc.), retinopatie diabetica (se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale pana la orbire, prin afectarea vaselor mici de la nivelulul ochiului) neuropatie diabetica (afectarea nervilor periferici de la nivelul membrelor, manifestate prin tulburari senzoriale si complicate cu tulburari trofice, ca de ex. Piciorul diabetic), afectiuni renale, etc.
• Dislipidemii, care conduc la arteroscleroza (persoanele cu diagnosticul de Sindrom metabolic au un risc mare, 10% la 10 ani, de a face ateroscleroza). Acesta poate afecta vasele coronare, cerebrale, vasele mici de la nivelul ochilor sau vasele renale, vasele care iriga muschii membrelor si altele, cauzand complicatii grave cu risc major asupra sanatatii: infarct miocardic, insuficienta renala (care netratata poate conduce la dializa), orbire, amputatii ale membrelor;
• Hipertensiune arteriala – cresterea tensiunii arteriale. Una dintre complicatiile cele mai grave ale acestei afectiuni fiind hemoragia cerebrala;
• Boli de inima si cardiovasculare;
• Guta – determinata de cresterea nivelui de acid uric in organism, si manifestata cel mai frecvent cu depuneri ale acestuia la nivelul articulatiilor mici de la maini sau picioare, extrem de dureroase in fazele acute;
• Disfunctii ale ficatului (ficat gras non-alcoolic) si vezicii biliare;
• Carcinoame;
• Ovar polichistic si infertilitate.
• Sindromul de apnee obstructiva in somn – episoade de oprire a respiratiei in timpul somnului care pot produce in cazuri grave moarte subita;
• Boli trombolice;
• Insuficienta venoasa cronica – manifestata in forme grave sub forma de varice, asociate cu tulburari trofice, cum ar fi ulcerul varicos;
• Afectiuni articulare: gonartrozaa (artroza – afectiune degenerativa a articulatiei genunchiului care conduce la dureri articulare si impotenta functionala), coxartroza (localizata la nivelul ariculatiei soldului);
• Afectiuni ale coloanei vertebrale datorate excesului de greutate;
• Infectii ale pielii, intertrigo – afectiuni ale pielii datorate excesului de grasime si localizate in pliurile create de excesul de grasime.

Se aduga la acestea, o serie de tulburari psihice: obezitatea fiind un factor declansator pentru depresii si tulburari nevrotice; pe langa acestea persoanele obeze simtindu-se de multe ori discriminate sau izolate social. In majoritatea cazurilor, obezitatea are un tratament nutritionist. Exista foarte multe diete pentru slabire. Principalele probleme ale curelor de slabire sunt caracterul lor restrictiv si incomoditatea pe care o produc. Ceea ce trebuie obtinut este stabilirea unui plan de alimentatie adecvat, personalizat, dat fiind ca orice dieta presupune o restrictionare incomoda sub aspect psihologic.

Solutiile de prevenire sunt foarte simple: o alimentatie adecvata organismului nostru si un stil de viata sanatos. Este alegerea noastra sa avem grija de corpul nostru, acest dar pe care l-am primit la nastere.

Tuturor persoanelor care doresc sa slabeasca le recomand:

– sa invete mai intai putina nutritie si bucatarie dietetica, care sa le ajute sa gaseasca retete placute si deosebite, care sa ofere o nota de noutate hotararii de a-si diminua alimentatia.
– nu folositi produse minune din comert, care promit ca slabiti in timp foarte scurt, deoarece nu numai ca sunt inselatorie, dar pot provoca si efecte nedorite pe termen lung.
– nu faceti abuz de laxative si diuretice pentru ca implica riscuri mari pentru sanatate daca nu exista un control si supravegherea unui medic sau terapeut.
– apelati la un terapeut nutritionist care va personalizeaza planul alimentar, care va ofera sfaturi, va orienteaza, va monitorizeaza procesul de slabire, va corecteaza obiceiurile alimentare si va ofera sprijinul psihologic indispensabil pentru momentul in care vointa da faliment.


Articol aparut in revista Famost – iulie 2019 GRATUITA AICI!