Apiterapia

Produsele albinei s-au inscris de la inceputul preistoriei in randul elementelor naturale folosite pentru completarea si ameliorarea hranei si apoi ca remedii naturiste pentru combaterea si prevenirea durerii si a suferintelor omului. Practica traditionala a apiterapiei dateaza din vremurile imemoriale ale istoriei umane.

Apiterapia este una din terapiile naturiste traditionala care foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca, propolisul, veninul albinelor si alte produse ce tin de complexa alchimie a stupului.

Daca in trecut, milenii de-a randul, mierea a fost folosita ca atare in terapeutica, astazi stau la dispozitie in afara acesteia si alte produse apicole. Acestea pot fi impartite in doua categorii:

1. Produse apicole naturale, directe: mierea, ceara, propolisul, polenul, laptisorul de matca, veninul de albine.

2. Produse apicole indirecte naturale sau produse derivate: hidromelul, otetul de miere, turtele si prajiturile din miere, cremele de ceara, preparatele cosmetice pe baza de produse apicole, diversele sortimente vitalizante alcatuite pe baza de produse apicole.

Un stil de viata sanatos include in regimul alimentar produse apicole naturale. Apiterapia este una dintre principalele terapii complementare folosita in tratamentele naturiste.

Spre exemplu, un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 1,680 kg carne de vaca, cu 50 de oua, cu 5,675 l lapte si cu aproximativ 40 de portocale. Mierea este un aliment delicios si foarte util sanatatii. Ea se poate consuma ca atare, sau ca adaos la ceai, lapte, alte bauturi, sub forma de tartine. Cu ajutorul mierii se pot prepara prajituri perfect tolerabile, care, dupa opinia nutritionistilor, pot inlocui prajiturile obisnuite, care sunt in general stimulatoare ale aciditatii.